Gyakori kérdések

Hány fajta folt létezik?

A foltokat 4 különböző kategóriába sorolhatjuk:

 • zsírfoltok (pl. étkezési olaj és krém)
 • fehérje alapú foltok (pl. vér és tej)
 • fehéríthető foltok (pl. gyümölcslé, kávé, vörösbor, tea, penész stb.)
 • pigment foltok (pl. tinta, filctoll, vízfesték, rúzs, zsír, föld, smink stb.)

Ezeken felül vannak még összetettebb foltok, mint például a rozsdafolt. Ez egy úgynevezett keverék folt, ami azt jelenti, hogy különböző folttípusokból tevődik össze.

Hogyan végezzem el a színtartóssági tesztet?

Foltkezelés során nagyon fontos tudni, hogy a textil engedi-e a színét vagy sem. Ezért javasoljuk mindig a színtartósság elvégzését a folt kezelése előtt. Egyszerűen csak öntsünk rá egy keveset a Folt Ördögből egy fehér rongyra, és dörzsöljük bele az anyag egy nem látható részébe, pl. a szegély belsejébe. A rongynak fehérnek kell maradnia, hogy biztonsággal használhassuk a terméket. Ha sem a ruha színe, sem a formája nem változott meg a folttisztítóval való találkozás, majd a mosás és szárítás után, akkor biztonsággal használható a termék a folton.

Miért van ilyen sokféle Folt Ördög?

Mivel minden folt más és más. Nagyon sokféle folt létezik, és mindegyiknek más a felépítése és tulajdonsága. Ezért a folteltávolítónak is speciális tulajdonságokkal kell rendelkeznie, hogy fel tudja venni a harcot a különböző szennyeződésekkel szemben. Például a felületaktív anyagok elengedhetetlen összetevők a zsírfoltok eltávolítására készült folttisztítókban, ugyanis csökkentik a víz felületi feszültségét, ezáltal a foltot könnyebben el lehet tüntetni. A pigment foltok (pl. tinta és smink) eltávolításához viszont már konkrét aktív hatóanyagokra van szükség, hogy azok először felhigítsák, majd feloldják a pigmenteket, és ezután már könnyedén el lehet tüntetni az ilyen jellegű szennyeződéseket. A fehéríthető foltoktól viszont már oxidációval, vagyis az oxigén erejével lehet megszabadulni. Ezért kapható nyolc különböző féle Dr. Beckmann Folt Ördög folteltávolító, mert mindegyik speciálisan egy-egy folttípus vagy csoport eltüntetésére lett kifejlesztve.

Minden folt eltávolítható?

Sajnos nem. A nem-eltávolítható foltok a következőket tartalmazhatják:

 • szuperragasztó és poliuretán hab (a foltok túlságosan is megkeményednek)
 • indiai tinta (nem víz alapú)
 • Edding® (lakkfilc)
 • tartós tinták/filctollak és tartós golyóstollak (általában fekete tinta).

A pigment alapú foltok, amennyiben a textil a foltkezelés előtt ki lett mosva és/vagy vasalva, szintén nem távolíthatóak el.

Miért olyan egyedi és egyben veszélyes a penészfolt?

Ha a tiszta ruhákon és textilanyagokon penészfoltokat látunk, akkor azokat egy speciális folteltávolítóval kezelnünk kell. Ezek ugyanis nem csak a látvány miatt problémásak, hanem allergiát okozhatnak, és károsak az egészségre. Néhány penészfolt fekete színű, és a csempéken vagy a szilikon tömítéseken jelenhetnek meg. Ezek általában az “Aspergillus Niger” fekete penész családjába tartoznak. A Dr. Beckmann Folt Ördög Gyümölcs és ital folteltávolító nagyon hatékonyan tudja megszüntetni az ilyen fajtájú szennyeződéseket, miközben gyengéd a színekhez és a szálakhoz.

Mik azok a mosási adalékanyagok?

A mosási adalékanyagokat mosószerekkel együtt kell használni, hogy a mosás hatékonyságát növeljük.

Mik azok az optikai fehérítők?

Az optikai fehérítők fluoreszkáló vegyületek. A céljuk, hogy növeljék a textil fehérségét a sárgás árnyalat kompenzálásával: a textilanyag felületére eső fény ultraibolya sugarait látható kékes, fluoreszkáló fénnyé alakítják, és ez verődik vissza az anyag felületéről. Ez a kékes fény az anyag eredeti sárgás színének kiegészítő színe. Ettől látszódik a textil végül „fehérebbnek“.

Mik azok a természetes rostok?

A természetes rostoknak két típusa létezik:

 • növényi alapú természetes rostok cellulózból készültek, mint például a pamut, vászon, len, kender, műselyem stb. Ezek az anyagok bírják a hőt, a dörzsölést és az oxigén alapú fehérítőszereket. Könnyen lehet őket fehéríteni, mert egy bizonyos szintig tolerálják a lúgos anyagokat. Viszont a savra nagyon érzékenyek, így használatuk kerülendő.
 • állati alapú természetes rostok, mint például a selyem, gyapjú, merinó gyapjú, kasmír stb. Ezek az emberi bőrhöz hasonlóan fehérjéket tartalmaznak, vagyis nagyon érzékenyek a hőre, dörzsölésre és az oxigén alapú fehérítőszerekre.
Mik azok a mesterséges rostok?

A mesterséges rostoknak két típusa létezik:

 • vegyi alapúak pl.  poliamid (PA), poliakrilamid (PAC), spandex, likra, poliészter (PES) stb.
 • cellulóz alapúak pl. viszkóz (CV), lyocell, modal, kupró, acetát selyem stb. Ezek az anyagok rendkívül érzékenyek a dörzsölésre és az oxigén alapú fehérítőszerekre. Nedvesen ezek az anyagok rendkívül sérülékenyek, ezért például a Dr. Beckmann Folt Ördög Iroda és kretív hobby folteltávolító használata nem javasolt az ilyen anyagból készült textileken.

Minegyik fajta mesterséges rostot szintetikusan állítják elő.

Képtelen vagyok eltávolítani bizonyos szagokat a textíliákból! Mit tegyek?

Az olyan hétköznapi szagok, mint például izzadság, zsír, nikotin, vizelet gyakran beleivódnak a ruhák szöveteibe többszöri mosás ellenére is. Az ilyen kellemetlen, makacs szagoktól hétköznapi mosószerekkel szinte lehetetlen teljesen megszabadulni. Viszont hála a Dr. Beckmann Szageltávolítónak a kellemetlen szagoknak többé esélye sincs! A szabadalmaztatott összetevőknek köszönhetően hatékonyan és megbízhatóan távolítja el a bosszantó szagokat.  A kapszulákban található friss illatmolekulák pedig gondoskodnak arról, hogy az újonnan kialakuló szagoknak esélyük se legyen megmaradni a ruhán.

A MAGIC LEAVES kombinálható öblítővel/mosási adalékokkal?

Igen – A MAGIC LEAVES mosókendők kombinálhatók öblítőkkel és egyéb mosási adalékokkal, ugyanúgy mint a hagyományos mosószerek. A Dr. Beckmann választékában szereplő speciálisabb mosási igényekre szolgáló termékek (mint például folteltávolítók, optikai fehérítők) szükség esetén szintén használhatók a magic Leaves mosókendőkkel együtt.

A MAGIC LEAVES valóban jól kimossa a ruháimat?

A MAGIC LEAVES mosókendők már 20°C-on kifejtik hatásukat. Makacs foltok esetén javasoljuk az előkezelést folteltávolítóval (Dr. Beckmann Foltördögökkel) vagy mosószeradalékok (pl. Dr. Beckmann folttisztító só) használatát.

Mi az a Climate Partner? És milyen előnyökkel jár a környezet számára?

A Climate Partner egy független vállalat, amely segít a gyártó cégeknek csökkenteni termékeik karbonlábnyomát. A CO2-kompenzációval a termelés és a szállítás során keletkező kibocsátás környezetbarát projekttámogatás formájában kiegyenlítésre kerül.

Miért van a csomagolás alumíniummal bélelt műanyagból?

A hagyományos, műanyag flakonban kapható folyékony mosószerekhez képest a Dr. Beckmann Magic Leaves alumíniummal kombinált műanyag csomagolása 90%-kal kevesebb csomagolóanyagot használ fel.
A műanyag teljes kiváltása azonban jelenleg nem lehetséges, mivel a vízoldékony kendők nedvességtől való megóvásában nagy szerepe van.
Tisztában vagyunk azzal, hogy ez a fajta csomagolás nem ideális az újrahasznosítási folyamathoz, ezért folyamatosan dolgozunk a még környezetbarátabb, újrahasznosítható csomagolási lehetőségeken, amelyek mosókendőink minőségét is segítenek megőrizni.

 

Mi az előnye a MAGIC LEAVES-nek a hagyományos mosószerekhez képest?

A MAGIC LEAVES mosókendők a mosószerek pehelysúlyú bajnokai! Csomagonkénti 80 grammos súlyukkal akár 90 kg ruhaneműt is képesek mosni. A hagyományos mosószerekhez képest még szállítás közben is kímélik a környezetet, köszönhetően könnyű súlyuknak és kompakt kialakításuknak köszönhetően. Nagyon kényelmes a használata is: nem folyik, nem csöpög és elegendő csak egy mosókendőt a mosógépben dobni (4,5 kg ruhaneműhöz), miközben a mosószer túladagolástól sem kell tartan.

Használnak pálmaolajat vagy pálmaolaj származékokat a Magic Leaves-ben?

A MAGIC LEAVES pálmaolajtól és pálmaolaj származékoktól mentes.

Hogyan lehet elkerülni a ruhák elszíneződését?

A ruhák színek szerinti szortírozása időigényes és nem is annyira hatékony. Viszont a Dr. Beckmann Színvédő kendőnek köszönhetően már biztonsgosan együtt lehet mosni a különböző színű textíliákat. A kendő összegyűjti és magába zárja a ruhákból kioldódó festéket. Ezzel egyidőben a színgyűjtő molekulák felszabadulnak, és hatékonyan megkötik a vízbe kioldódott színeket. Ennek eredményeképpen a ruhái tiszták és ragyogóan színesek lesznek.

Hogyan tudom megmenteni az elszíneződött ruhákat?

A ruhákat mosás előtt mindig szortírozi kell színek szerint, hacsak nem használja a Dr. Beckmann Színvédő kendőit. De hogyan tudja megmenteni elszíneződött ruhadarabjait utólag? Ezen csak a Mosásmentő tud igazán segíteni. A különleges összetevőknek köszönhetően eltünteti az elszíneződéseket, visszaállítja a textíliák eredeti színét. Használat előtt figyelmesen olvassa el a termék használati útmutatóját, hogy az eredmény 100%-ban sikeres legyen! 

Hogyan lesznek az összefogott fehér textilek újra hófehérek?

A fehér textíliák egy idő után gyakran  beszürkülnek vagy besárgulnak a mosás ellenére is. Ez általában akkor fordul elő, ha a ruhadarabok gyakran vannak alacsony hőmérsékleten mosva, vagy sokáig állnak a szekrényben. Viszont a Dr. Beckmann Szuper Fehérítő ezen tud segíteni! Csak tegyen mosás előtt a dobba egy adagot fehér ruhái közé, majd a mosás végeztével csodálja meg, hogy a textíliák újra milyen fehéren ragyognak!

Miért van rossz szaga a mosógépemnek?

Néha nemcsak a mosógép áraszt magából kellemetlen szagokat, hanem a frissen mosott ruhák is. A szagok a mosógép belsejében keletkeznek akkor, ha gyakran mos alacsony hőmérsékleten. Ilyenkor ugyanis a nedvesség miatt elszaporodnak a mikroorganizmusok, amelyek az alacsony hőmérsékletű mosások miatt nem pusztulnak el. A Dr. Beckmann Mosógép tisztító por rendszeres használatával mosógépe higénikus és tiszta lesz, megelőzi a kellemetlen szagok kialakulását. Így biztos lehet benne, hogy frissen mosott ruhái mindig tiszták és jó illatúak lesznek!

Miért van rossz szaga a mosogatógépemnek?

Minden használat során zsírok, szennyeződések és mosószer-maradványok ülepednek le a mosogatógép tömítései, illesztései között, és egyéb, nem látható részeiben. A gép belsejében lévő nedves közeg kiváló táptalaja a mikroorganizmusok elszaporodásának. Ez pedig idővel kellemetlen szagokhoz és a gép meghibásodásához vezethet. A Dr. Beckmann Mosogatógép tisztító por ideális megoldás a problémára: ott hat, ahol a szagok általában kialakulnak, vagyis tömítésekben, illesztésekben és az olyan nehezen elérhető helyeken, mint szűrők, csövek, vízszivattyúk vagy szórókarok.

Mik azok a fehérítőszerek?

 A fehérítőszerek eltávolítják a gyümölcs-, zöldség-, tea-, kávé-, bor stb. foltokat az oxidáció mechnizmusával, az oxigén erejével. Antibakteriális és fehérítő hatással is bírnak. Ez utóbbi tulajdonság miatt javasoljuk, hogy használat előtt mindig végezzen színtartóssági tesztet színes ruhák kezelése esetén. Új vagy merinói gyapjúból, kasmírból készült textíliákon ne használjon fehérítőszereket, mert azok károsítják az anyagok proteinben gazdag, természetes rostjait.

Mit jelent az oxidáció?

Azt nevezzük oxidációnak, amikor az oxigén reakcióba lép egy anyaggal. Vagy még pontosabban: egy kémiai reakció, amely során elektronok szabadulnak fel. Ez történik például az oxigén alapú fehérítés során is.

Mik azok a felületaktív anyagok?

A felületaktív anyagok csökkentik a víz felületi feszültségét. Biztosítják, hogy a rostok ellenállóbbak legyenek a vízzel szemben, így el lehet távolítani az olaj és zsírfoltokat a textilanyagokból. A felületaktív anyagoknak 4 típusa létezik, név szerint: aionos tenzidek, nem-ionos felületaktív anyagok, kationos felületaktív anyagok és amfoter felületaktív anyagok.

Mik azok az enzimek?

Az enzimek olyan fehérjék, amelyek vagy felgyorsítják vagy katalizálják egy organizmus különböző kémiai folyamatait. A tisztítószerekben és folteltávolító termékekben található enzimek segítenek szétbontani vagy feloldani az organikus szennyeződéseket. Az enzimek igen hatékony fehérjék, amelyek kis mennyiségben és alacsony hőmérsékleten is eredményesen működnek. Az amilázok, a cellulázok, a lipázok és a proteázok a különleges hatásaik miatt kiemelkednek a többi enzim közül.

Mik azok az oldószerek?

Az oldószerek olyan folyadékok, amelyek úgy oldják fel az aktív összetevőket, hogy közben nem változtatják meg az összetételüket. Segítik a tisztítást, és használat után egy részük elpárolog. Általában az olyan makacs szennyeződések eltávolításánál használatosak mint például olaj, zsír, viasz, kátrány, festék, bevonatok és különböző ragasztók.

Mik azok a savak?

A savak nagyon erős maró hatású folyadékok, amelyeket kellő körültekintéssel kell használni (pl. sósav, kénsav, salétromsav). Bizonyos savak képesek eltüntetni a meszet, és még a rozsdát is.  

Miért tartalmaznak lúgokat a tisztítószerek?

Az ammonia, a szóda, a nátrium és a kálium-hidroxid kulcsfontosságú lúgok, ha makacs zsír és olaj alapú foltok, szennyeződések eltávolításáról van szó. Viszont a lúgok nem lépesek eltüntetni a meszet. A nagyon erős anyagokból készült tisztítószerek magas maró hatással bírnak. A figyelmeztető és biztonságos használatra vonatkozó jelzéseket mindig alapossan olvassa át használat előtt!

Mik azok a polírozószerek?

Az olyan csiszolóanyagokban, mint például a fémfényesítőkben és sütőtisztítókban található polírozó részecskék mechanikai csiszoló és polírozó feladatot látnak el. A méretük és keménységük úgy let kialakítva, hogy karcmentesen tudják megtisztítani a kezelendő felületeket.